Jótékonysági tangó a Párbeszéd Házában: 122 500 forint gyűlt össze

Adventi jótékonysági táncestet szervezett a hazai argentin tangós közösség egyik meghatározó szervezője, Nagykáldi Levente tánctanár, zenész, teológus Ferenc pápa 87. születésnapjára a jezsuiták budapesti lelkiségi és kulturális központjába, a Párbeszéd Házába. Az esemény december 17-én délután várta a tangósokat táncolásra, az érdeklődőket ismerkedésre, hogy megnézzék, milyen táncot szeretett fiatal korában Ferenc pápa Buenos Airesben.

A Párbeszéd Házában a zene kiszűrődik a folyosóra, ezzel csalogatva az épületbe belépőket. A rövid lépcsősort lezáró nehéz ajtó mögött nyílik a nagyterem, amely vasárnap délután különleges táncháznak ad otthont: adventi jótékonysági tangónak. A helyszínt LED-világítás fényei teszik hangulatossá, a DJ-pult a bejárattal szemben kapott helyet. A terem egyik oldalán becsületkasszás büféasztalon sorakoznak az üdítőitalok és aprósütemények, a széksorok pedig a helyiség szélén körbe rendezve állnak. Ebben a térben táncolják ma a tangót, melynek zenéjét a mai napig szívesen hallgatja Ferenc pápa.

A tangó egyszerre zene és tánc. Három legfőbb ága a klasszikus tangó, a keringőre hasonlító vals, valamint az afrikai ritmikát erősen magán viselő milonga. Utóbbi szó jelentése kettős: egyszerre értjük rajta az argentin tangó egyik ágát, illetve magát a tangó táncestet. A zenét a rendezvényen a külföldön is elismert DJ Toncsi, azaz Nagykáldi Antónia biztosítja. Ha ő áll a pult mögött, akkor tudható, hogy a zene biztosan jó lesz – jegyzi meg az egyik résztvevő. Toncsi a Buenos Aires-i hagyományokat követve állítja össze a milongák zenei anyagát: elsősorban a tangó harmincas és ötvenes évek közötti aranykorának legnépszerűbb zenekarait játssza, tangókat, milongákat és valsokat. Nemcsak DJ-zik, hanem kiváló táncos is, amit a délután és az este folyamán meg is mutatott.

Az adventi jótékonysági milongát Koronkai Zoltán SJ, a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia szerzetes vezetője nyitja meg rövid beszéddel, amely advent harmadik vasárnapjának szellemiségét követve az öröm fontosságáról szól a táncban és a hitben egyaránt. A karácsony előtt megrendezett esemény célja többrétű: egyfelől folytatni kívánja azt az ünneplést, amelyen több ezer tangós táncolt 2014. december 17-én, Ferenc pápa 78. születésnapján Rómában, a Szent Péter téren. Másrészt a táncház adománygyűjtés is, ezzel is követve a Szentatya számára fontos ügy, a szegények és rászorulók támogatását. A rendezvényen összegyűlt adomány a jezsuiták karácsonyi cipősdoboz-akcióját segíti; a rendtartomány munkatársai többek között ebből a támogatásból állítanak össze csomagokat az arlói romamisszióban élő, a Gyökerek tábor által támogatott határon túli gyerekeknek, valamint a Jezsuita Menekültszolgálat pártfogoltjainak. Az adománygyűjtő doboz a DJ-pult közelében kap helyet, és nincs olyan táncos vagy érdeklődő, aki ne dobna be hozzájárulást az ajándékokhoz.

A Párbeszéd Házának rendezvényén a táncosok vannak többségben, de akadnak érdeklődők is. Egy hölgy a jótékonysági felhívás miatt érkezett, mert eddig nem volt alkalma csatlakozni a templomi karácsonyi gyűjtéshez. Ma ide jött, hogy elhozza adományát, és egyúttal megnézze, milyen a tangó. Hozzá hasonlóan figyeli érdeklődve a táncot egy amerikai pár is, akik nem tangóznak, hanem nézőként követik a parkett történéseit.

Eközben a tanguerók és tanguerák – azaz a tangótáncosok – fáradhatatlanul járják a tangót sok-sok tandán keresztül a hetven-kilencven évvel ezelőtt felvett eredeti tangózenékre, mindenki a maga tudásszintje és tapasztalata szerint. A tanda nagyjából 10-12 perces zenei csokrot jelent, négy tangót, vagy három valsot/milongát, amelyben az egyes számok hasonló stílusúak, általában ugyanattól a tangózenekartól származnak, és ugyanazzal a partnerrel táncoljuk végig őket. Minden szám kb. három perces, mert ennyi fért rá egy ősi 78 fordulatos gramofon-lemez egy oldalára: többet nem lehetett felvenni rá, kevesebbet nem volt érdemes. A tandákat a cortina – vagyis a függöny – választja el egymástól; ez bármilyen más stílusú zenei részletet jelent, és a rövid, nagyjából fél-háromnegyed perces pihenést biztosít a táncosoknak, akik a cortina kezdetekor megköszönik egymásnak az előző tandában a táncot, majd a cortinát követő új tanda elején új táncpartnert kérhetnek fel. Persze akár pihenhetnek, beszélgethetnek is a következő tanda alatt, ebben is megnyilvánul a tangó közösségi jellege. Az egyes tandáknak is megvan a maga sorrendje: két tangó tanda után következik egy vals tanda, majd újabb két tangó tanda után következik egy milonga tanda, és ez a nagyjából 70 perces tandaciklus-szerkezet ismétlődik a milonga során, de természetesen egy zene csak egyszer hangzik el – mondja Nagykáldi Levente, az esemény főszervezője. Egy milongán bárki bárkivel táncolhat, ezzel tud a tangó egységet teremteni és összehozni a legkülönbözőbb embereket. „A felkérés távolról, a táncosok összenézésével, vagyis a mirada-val indul, és ha megvan a szemkontaktus, amennyiben mindketten szeretnének a másikkal táncolni, akkor kölcsönösen bólintanak egymás felé, ez a cabeceo, vagyis a fej mozdulata, amit bármelyikük kezdeményezhet, és amivel megtörténik a felkérés és annak elfogadása. Majd elindulnak egymás felé és a táncparketten találkoznak a partnerek.” teszi hozzá Ákos. Ő hét éve tangózik és bármerre jár a világban, viszi magával tangócipőjét, hogy ez idő alatt se maradjon tánc nélkül. Ez nemcsak rá jellemző, hanem általános a tangós közösségben.

Budapest sokszínű programot kínál a tangósoknak. Csak a múlt hétvégét nézve: pénteken Forraltboros Adventi Milonga, majd szombaton vasárnap hajnalig tartó Karácsonyi Tangó Bál várta a táncosokat. Ezt követi vasárnap délután a jezsuitáknál a Jótékonysági Tangó. Az esemény résztvevői közös születésnapi köszöntést, üdvözlőlapot is készítettek a Szentatyának, melyet a nunciatúrán, azaz a pápai követségen keresztül juttatnak el Ferenc pápához. A születésnapi és adománygyűjtő tangót a tervek szerint jövőre is megrendezik, így szolgálva az egymás iránti nyitottságot, elfogadást és támogatást a táncparketten belül és kívül.


Tetszett a cikk? Kapcsolódj be a közös munkába, adj hangot értelmes párbeszédet elősegítő véleményednek felületünkön, kövesd oldalunkat és oszd meg bejegyzéseinket, vagy támogass bennünket Patreon-oldalunkon.

 📧 kovaszkozosseg@gmail.com

Hozzászólás