Képzéseink

A Kovász közösségfejlesztői és -szervezői munkájának egyik legfontosabb formája a Civil Kollégium Alapítvánnyal közösen kialakított és szervezett képzéseink. A hitalapú közösségszervezés a gyülekezetek és egyének növekedésére, új képességek, inspiráció, remény, és a felelősségérzet átadására irányul: hogy közösen képesek legyünk a társadalmi és környezeti igazságosságért tenni, és elősegíteni a pozitív rendszerszintű változásokat.


Gyakorlati teremtésvédelmi műhely

Teremtésvédelmi workshop-sorozatunk eszközöket ad kezedbe ahhoz, hogy társakat gyűjtve magad köré, ökumenikus lelki alapon inspiráld a gyülekezeted környezeti és társadalmi felelősségvállalásra.

A képzés négy elemből áll: három műhely-alkalomból, és egy 12 hónapos szupervíziós időszakból:

1. modul: #TalkingClimate

A teremtésvédelem közös felelősségünk, azonban erről sokszor nyomasztó beszélni vagy nincsen tér a párbeszédre a gyülekezetekben. A #TalkingClimate workshop gyakorlatokkal segít, hogy közösségeidben és más fiatalokkal együtt nyíltan, hatékonyan és empatikusan tudjatok kommunikálni egyszerű eszközökkel a cselekvésre ösztönözve. A workshop fontos része a kifejezetten egyházi közegben történő párbeszéd elindításához szükséges szókincs és kommunikációs stratégiák átadása és elsajátítása.

2. modul #Közösségszervezés

Elkezdtél beszélni a klímaválságról, de nem tudod, hogyan tegyél ellene? Nem tudod, hogyan lehetne másokat bevonni, inspirálni? Vagy nem látod, hogy egyedül mit tehetnél?
A közösségszervezési workshop ezeknek a félelmeknek és korlátoknak a legyőzésében segít. Megmutatjuk, hogyan tudsz szövetségeseket keresni, konszenzusos helyi ügyeket felderíteni, és elkezdeni ezeken dolgozni. Azt is megtanítjuk, hogyan tud egy kis közösség a gyülekezeti, helyi vagy össztársadalmi változás élére állni, és hogyan lehet mindez fenntartható. 

3. modul #Projektmenedzsment

A záró workshop célja, hogy a szerveződő csoportok munkáját gyakorlati szempontból segítse. Ezért a csoportos beszélgetés során áttekintjük egy sikeres projekt lépéseit, valamint valós példákon keresztül megismerjük, hogy miként működhet eredményesen egy teremtésvédelmi csoport. A közös munka része, hogy mindenki elkezdi kidolgozni a saját ötletét, így a workshop végére minden érdeklődőnek a kezében lesz egy olyan akcióterv, amellyel neki tud kezdeni a saját közösségében a teremtésvédelmi célú közösségszervezői munkának.

#Szupervízió

Az egyéves szupervízió alatt pedig támogatást nyújtunk és rendszeres találkozókat szervezünk, hogy a megkezdett szervezési munka sikeres legyen, és kialakuljon egy olyan hálózat, amivel képesek vagytok egymást is segíteni.

Jelentkezés: