Kovász Blog

Impresszum


Timothy Beal: A börtönök velem maradnak

Lehetséges-e az ideológiamentesség? Átláthatunk-e a létező összes szitán, hogy a valóságot a maga teljes valójában lássuk? Timothy Beal teológus írása arról, hogy a próféták és Jézus igéi hogyan inspirálnak a radikálisan máshogy-gondolkodásra.

A keresztény felelősségvállalás helyes módjáról

A felebaráti szeretet parancsa nem elvont jóindulatot vagy valamiféle passzív együttérzést követel, hanem azt, hogy igazságosan megosszuk embertársainkkal saját és közösségi javainkat. A karitatív, csak a tünetekkel foglalkozó és függési rendszereket fenntartó segítségnyújtás helyett Jézus a gyökeres és rendszerszintű, mindenkit érintő változásért való munkát tűzi ki célul.

Mi, háromkirályok

Vízkereszttel lezárul egy ünnepkör: elfogynak a karácsonyi fények, egyre távolabb kerülünk a karácsonyi békétől és örömhírtől, kezdődik a tavaszig tartó sötét, fáradt, ünneptelen időszak. De kik is voltak a napkeleti bölcsek valójában, és mit tanulhatunk ma tőlük?

Politizálni a szabad levegőn

Csepregi András Bibó Istvánról írt tanulmánykötete radikális politikai tett. Kereszténység és hatalom viszonyát ugyanis a jelenlegi közbeszédtől markánsan eltérő paradigmából: a keresztény erőszakmentesség evangéliumi alapjáról nézve tárgyalja.

Karácsony királya

Még a legreménytelibb ember is elbizonytalanodik olykor, és belekiáltja a világmindenségbe: meddig bírom ezt még? Nagy Szabolcs igehirdetése a karácsonyi reménységről.

Nagy Károly Zsolt: Az istenképűségről

A Sárospataki Református Teológiai Akadémia docensének, a Kovász Közösség teológiai munkacsoportjának vezetőjének írását, melynek első bekezdése a tizennégy magyarországi egyház nyilatkozatáról szóló cikkünkben már olvasható volt, most itt teljes terjedelmében közöljük.

Richard Rohr: A belső tekintély

Richard atya gyakran emlegeti a svájci pszichoterapeutát, Carl Gustav Jungot (1875–1961) mint egyik legfontosabb tanítóját, aki nagy hatással volt rá az emberi lélek, a vallás és a teológia megértésében.

Hajlandóság a változásra

Richard Rohr atya felismerte, hogy az Anonim Alkoholisták tizenkét lépéses  programja alkalmas arra, hogy spirituális átalakuláshoz vezessen. A program Jézus (számunkra nem is mindig magától értetődő) bölcsességének megfelelően állítja: az ego semmit sem gyűlöl jobban a változásnál – még akkor is, ha az adott helyzet már nem működik vagy egyesen elviselhetetlen. 

Betöltés…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Get new content delivered directly to your inbox.