Milyen otthona lehetett Jézusnak?

Amikor azt a kérdést tesszük fel Jézusnak: hol laksz? – akkor azt is meg kell kérdeznünk, hogy mit csináltunk ebből a közös otthonból.” Vasárnap indul a teremtés hete programsorozat, melynek idei témája az otthon (görögül: oikosz) lesz.

A teremtés ünnepi időszakát (Season of Creation) világszerte ünneplik keresztény testvéreink szeptember 1. és október 4. között. Magyarországon a hálaadó vasárnapot, október első vasárnapját megelőző héten – idén 2021. szeptember 26. és október 3. között – kerül sor a közös ünneplésre. Ez az időszak különösen alkalmas arra, hogy a hívők a teremtett világ értékeinek megóvására irányítsák figyelmüket, egyházi és civil partnereikkel közösen gondolkozzanak a teremtésvédelemről.

„Amikor azt a kérdést tesszük fel Jézusnak, hogy »hol laksz?«, akkor azt is meg kell kérdeznünk, hogy mit csináltunk ebből a közös otthonból, hogyan őrizzük és műveljük azt, és hogyan hat ki a kis életterünk a teremtés egészére. Ha Jézus otthont talált a világban, hogy élhető otthonunk legyen, akkor kitől vennénk el ezt?” – olvasható a programsorozat füzetének bevezetőjében.

Idén a szervezők az otthon és közös otthonunk témát állítják fókuszba, mivel az Ökumenikus Teremtésvédelmi Munkacsoport (ebben az évbn először) honosította a nemzetközi témát.

Szintén Kodácsy Tamás bevezető szövege mutat rá arra is, hogy Jézus tanítványainak legfontosabb problémája az otthonkeresés volt: „azt keresték, hol lakik az Isten báránya. Elmentek, és meglátták hol lakik, és vele maradtak.

Milyen otthona lehetett Jézusnak, amely marasztalta őket?

Nyissuk ki ezt a kérdést ezen a héten a maga egyetemes valóságában, és az otthonkeresési vágyunkat terjesszük ki Jézus otthonára, az egész teremtett világra, Isten oikoszára!”

Kifejti továbbá: Isten legnagyobb gondviselése irántunk az, hogy Jézus példáján keresztül megmutatta, hogyan kell otthonosan mozogni az otthonunkban. „Nem gőgösen, tájékozatlanul, kizsákmányolóan. Az otthonosságot nem a bezárkózás, elszigetelődés teremti meg, hanem a világban való otthonos mozgás, ahogyan Jézus a legnagyobb természetességgel él földön és vízben, faluban és városban, lakodalomban vagy gyászban, ülve vagy állva, éhesen vagy jóllakottan.” A szervezők szerint a teológiai jelentéssel kiegészített oikonómia pedig olyan közgazdaságtant (ökonómiát) hív életre, ami „átfogja teljes világunkat, annak szenvedésével és megváltásával együtt.”

A teremtés hetéhez kapcsolódó segédanyag a teológiai bevezetőn és értékes háttéranyagokon túl napi bontásban segít körbejárni az otthon témáját, illetve bőséges gyakorlati anyagot kínál imádsághoz, meditációhoz, gyerek- és ifjúsági foglalkozásokhoz, tartalmaz továbbá kisebb és nagyobb volumenű jó gyakorlatokat, valamint liturgiai ajánlásokat ünnepi istentiszteletekhez, alkalmakhoz.

A Hol laksz? – Isten oikoszának megújítása címet viselő füzet a teremtés hete honlapján közvetlenül is elérhető: teremtesunnepe.hu.

Szeretettel ajánljuk a füzetet minden teremtést ünneplő közösségnek, bátorítjuk a régiókat helyi együttműködések kialakítására és közös alkalmak megszervezésére. A teremtés hetét szervező ökumenikus munkacsoport örömmel és köszönettel veszi, ha a szervezők a meghirdetett rendezvények hírének megosztásával támogatják a teremtés hetének közös ünneplését.

Borítókép: Román Péter fotója a 2018-as büki Szélrózsa evangélikus ifjúsági találkozóról.


Tetszett a cikk? Kapcsolódj be a közös munkába, adj hangot értelmes párbeszédet elősegítő véleményednek felületünkön, kövesd oldalunkat és oszd meg bejegyzéseinket, vagy támogass bennünket Patreon-oldalunkon.

 📧 kovaszkozosseg@gmail.com
ⓕ facebook.com/kovaszkozosseg

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: